Fala upałów uderza po kieszeniach przedsiębiorców
Temperatury powyżej 30°C, brak wiatru i bezchmurne niebo to opis pogody jak z broszury biura turystycznego. Niestety dla części polskich przedsiębiorców trwające właśnie lato to, ze względu na wysokie ceny energii, sezon gorszy pod kątem wydatków niż zima.
Rozgrzane do czerwoności dachy wpływają na niekorzystne warunki termiczne wewnątrz budynków. Zjawisko to dotyczy przede wszystkim wielkopowierzchniowych dachów płaskich, jakimi pokryte są najczęściej budynki przemysłowe: hale produkcyjne, magazyny czy hale logistyczne. Przy stale ocieplającym się klimacie problem ten przestaje być incydentalny i zaczyna nosić znamiona długoterminowe, co potwierdzają tegoroczne prognozy.
Twarde prawo
Przepisy kodeksu pracy wskazują konkretne progi minimalnej i maksymalnej temperatury, zlecane w miejscu wykonywania obowiązków. Pracodawca jest zobowiązany te warunki zapewnić, ale działa w tym przypadku również we własnym interesie. To, w jakich warunkach termicznych przebywają pracownicy, ma wpływ nie tylko na ich zdrowie, ale również wydajność i efektywność pracy. Optymalna temperatura to bezpieczeństwo nie tylko ludzi, ale również niejednokrotnie kosztownych systemów maszynowych i całych linii produkcyjnych. Aby stanąć na wysokości zadania i zagwarantować warunki zgodne z przepisami, zarządcy i właściciele obiektów przemysłowych, biurowych i handlowych inwestują najczęściej w wewnętrzne systemy chłodząco-wentylacyjne. To scenariusz optymistyczny, bo istnieją przecież budynki, w których nie ma możliwości zainstalowania klimatyzacji z powodu ograniczeń wynikających z wymagań technicznych. Ponadto urządzenia klimatyzacyjne, szczególnie te starszej generacji, nie są przystosowane do coraz częściej występujących ekstremalnych temperatur. Istotnym utrudnieniem są ponadto alergie na klimatyzację części użytkowników pomieszczeń. Inwestując w urządzenia chłodzące, warto zatem pamiętać, że tak jak ryba psuje się od głowy, tak budynek nagrzewa się od dachu. Jeśli zniwelujemy problem nagrzewania się budynku z zewnątrz, ograniczymy koszty jego chłodzenia wewnątrz.
Chłodny dach w środku lata
Zmiany klimatyczne były jednym z głównych bodźców dla naukowców z centrum badawczo-rozwojowego Grupy Selena do opracowania innowacyjnej technologii COOL-R®, której zastosowanie pozwala wyeliminować problem przegrzewania się połaci dachowej. To lekka, wysoce specjalistyczna masa akrylowa, która z jednej strony zapewnia ciągłą i bezspoinową hydroizolację dachu, z drugiej natomiast gwarantuje jego ochronę przed ogniem i szkodliwymi promieniowaniem UV. W efekcie, przy zastosowaniu tego rozwiązania, można obniżyć temperaturę w budynku nawet o 10°C. Co więcej powłoka może być zastosowana na niemal wszystkich rodzajach pokryć dachowych.
– Efektywność tej technologii polega na połączeniu w sobie dwóch kluczowych cech: wysokiej emisyjności oraz refleksyjności. Ta pierwsza odpowiada za zdolność oddawania zaabsorbowanego ciepła. Refleksyjność natomiast pozwala na odbijanie promieniowania słonecznego na poziomie 85,7% – mówi Wojciech Komala, Dyrektor Globalny R&D w Grupie Selena, której częścią jest Selena ESG. – Dzięki tym dwóm właściwościom nasza powłoka zmniejsza temperaturę dachu nawet o 70%.
Przeprowadzone wraz z Wydziałem Architektury i Inżynierii Środowiska Politechniki Łódzkiej testy COOL-R® potwierdzają jego skuteczność. Do jednego z nich wykorzystany został nieklimatyzowany obiekt fermy drobiu o powierzchni dachu 3600 m² pokryty ocynkowaną blachą trapezową. Stale przegrzewający się obiekt generował straty w inwentarzu. Po zainstalowaniu powłoki temperatura pod powierzchnią dachu obniżyła się z 46°C do maksymalnie 24°C, a problem zagrożenia zwierząt został wyeliminowany.
Standardy odpowiedzialnego biznesu - Grupa Tubądzin
Endress+Hauser ekspertem na H2POLAND & NetZero
Mateusz Marczewski członkiem zarządu Axpo Polska
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Handel
Przygotowania do wdrożenia systemu kaucyjnego idą pełną parą. Przyszli operatorzy przeciwni zmianie daty na 2026 rok
Wkrótce Sejm ma się zająć nowym projektem przepisów dotyczących systemu kaucyjnego, którego start zaplanowano na styczeń 2025 roku. Przedstawione przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska zmiany dotyczą m.in. rezygnacji z podatku VAT i wprowadzenia tzw. mechanizmu podążania kaucji za produktem. – Wszystkie te zmiany oceniamy bardzo pozytywnie, one są niezbędnym elementem dla właściwego funkcjonowania przyszłego systemu kaucyjnego – mówi Aleksander Traple, prezes Zwrotka SA. Jak podkreśla, dalsze odkładanie w czasie terminu uruchomienia systemu kaucyjnego jest bezzasadne, ponieważ branża odpadowa, handel detaliczny i szereg innych podmiotów już od dłuższego czasu przygotowują się do jego wdrożenia.
Problemy społeczne
Duża część ukraińskich uchodźców w Polsce wciąż potrzebuje wsparcia. Szczególnie osoby starsze i z niepełnosprawnościami
Do Polski cały czas napływają kolejni uchodźcy z Ukrainy, a ci, którzy są u nas już ponad dwa lata, nadal potrzebują wsparcia – oceniają eksperci IOM Poland i UNHCR. Szacuje się, że ok. 200 tys. osób nadal mieszka w miejscach zakwaterowania zbiorowego. To często osoby starsze i z niepełnosprawnościami, którym trudno się usamodzielnić. Uchodźcy nadal potrzebują wsparcia związanego ze znalezieniem zatrudnienia, dostępu dzieci do edukacji czy nauki języka polskiego. Eksperci podkreślają, że integracja ekonomiczna Ukraińców to duża korzyść dla polskiej gospodarki. Tylko w 2023 roku udział pracowników z Ukrainy przełożył się na ok. 1 proc. krajowego PKB.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.