Mówi: | Piotr Gil |
Funkcja: | dyrektor generalny |
Firma: | DuPont Poland |
Poprawia się jakość tego, co jemy. Coraz trudniej jednak z dostępem do żywności
Polska jest na 27. miejscu w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywności. W ciągu ostatnich dwunastu miesięcy zanotowaliśmy spadek o jedną pozycje. W porównaniu do wyników z ubiegłego roku gorzej jest z dostępnością do żywności i osiągalnością cenową. Poprawiły się za to bezpieczeństwo i jakość tego, co na co dzień spożywamy.
Polska znalazła się na 27. miejscu tegorocznego rankingu 107 państw z całego świata, ze wskaźnikiem na poziomie 69,9 punktów. To o ponad 2 punkty mniej niż przed rokiem, kiedy byliśmy sklasyfikowani na 24. miejscu. De facto Polska spadła jednak o jedną pozycję – do rankingu dołączyły bowiem dwa kraje, Irlandia i Singapur, które znalazły się wyżej od nas. Jesteśmy za to znacznie powyżej średniej światowej – 53,5 pkt, udało nam się również wyprzedzić wschodnich sąsiadów.
Niższy wskaźnik dostępu do żywności to m.in. efekt stanu infrastruktury drogowej w kraju.
– Na 100 możliwych punktów, tak w roku ubiegłym, jak i w tym roku Polska zdobyła tylko 25 punktów, co jest wskaźnikiem poniżej średniej światowej – mówi Piotr Gil, dyrektor generalny koncernu DuPont Polska, na którego zlecenie firma badawcza Economist Intelligence Unit przygotowała ranking. – Jednym z czynników, który również jest bardzo nisko notowany, bo tylko na poziomie 12,5 pkt na 100 pkt możliwych, to są wydatki na badania i rozwój w sektorze rolniczym. To również wiąże się z dostępnością do produktów.
Znacząco zwiększyła się za to nasza ocena jakości i bezpieczeństwo żywności. Zdaniem osób, które przeprowadzały badanie, produkty, które pojawiają się dzisiaj na sklepowych półkach są znacznie wyższej jakości niż przed rokiem.
Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności ma zobrazować sytuację żywnościową na świecie.
– Ideą wskaźnika jest określeni jednej cyfry, pozwalającej na określenie sytuacji bezpieczeństwa żywnościowego. Do 2012 roku takiego wskaźnika nie było – mówi dyrektor generalny DuPont. – Daje to rządom poszczególnych krajów i organizacjom międzynarodowym możliwość lepszego zorientowania się, w których krajach, w których regionach świata powinny być podjęte bardziej intensywne działania na rzecz poprawienia bezpieczeństwa żywnościowego.
Trzy pierwsze miejsca w tegorocznym w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywności zajmują Stany Zjednoczone, Norwegia i Francja. Na końcu zestawienia znajdują się Togo, Czad i Kongo.
Czytaj także
- 2024-05-08: Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa
- 2024-04-15: Rynek dań gotowych z silnym potencjałem wzrostu. Producent makaronów przyspiesza rozwój w tym obszarze
- 2024-04-10: Producenci owoców i warzyw pełni obaw po przywróceniu 5-proc. VAT-u na żywność. Spodziewają się większej presji sieci handlowych na obniżkę cen
- 2024-04-09: Inflacja spadła do najniższego od pięciu lat poziomu. Spowolnić może także wzrost płac
- 2024-04-04: Już nawet częściowa rezygnacja z mięsa i nabiału przynosi efekty zdrowotne. Znacząco redukuje też ślad węglowy
- 2024-01-29: MKiŚ pracuje nad rozwiązaniem problemów z wypłatą środków z programu Czyste Powietrze. Odbiorcy mogą stracić zaufanie do niego
- 2024-02-15: Warszawa przygotowuje się do wdrożenia strefy czystego transportu. Mieszkańcy stolicy na starcie będą zwolnieni z jej ograniczeń
- 2024-01-23: Kraków musi poprawić swoje przepisy dotyczące strefy czystego transportu. Będą gotowe pewnie najwcześniej jesienią
- 2024-01-10: Ewa Minge: W moich książkach pokazuję, jak tworzy się celebrytów. Właściciele farm hodujących takie postaci zarabiają potężne pieniądze
- 2024-01-05: Zwiększone zanieczyszczenie powietrza powoduje zmiany w układzie nerwowym. Lepsza wentylacja sypialni poprawia jakość snu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media i PR
Komunikacja celów środowiskowych w centrum zainteresowania biznesu. Takich informacji coraz częściej szukają konsumenci
Z roku na rok coraz więcej firm kładzie nacisk na kwestie zrównoważonego rozwoju. Trend ten lata temu rozpoczęły przedsiębiorstwa świadome swojego wpływu na środowisko naturalne, klimat i lokalne społeczności, w których funkcjonują. Obecnie coraz częściej katalizatorem napędzającym tego typu działania są wymagania konsumentów, którzy oczekują od firm takiej odpowiedzialności, a także coraz większa presja regulacyjna ze strony UE. Z każdym rokiem przybywa deklaracji biznesu dotyczących ograniczania emisji, dążenia do neutralności klimatycznej i nowych, prośrodowiskowych inicjatyw. – Teraz cała sztuka w tym, żeby te działania dobrze komunikować – mówi Aleksandra Majda, ekspertka ESG Impact Network i Agencji Go Green.
Bankowość
Przewodniczący KNF: Niepokoi nas ograniczone zainteresowanie przedsiębiorców inwestycjami. To wpływa na niski popyt na kredyty inwestycyjne
W I kwartale 2024 roku banki poprawiły wyniki, mimo że bazą porównawczą jest znakomity dla nich 2023 rok. Mają więc możliwości udzielania kredytów firmom na rozwój. Problemem jest jednak wstrzemięźliwa postawa samych przedsiębiorstw w zaciąganiu pożyczek inwestycyjnych oraz poszukiwaniu innych źródeł finansowania inwestycji. Bolączką polskiego rynku jest zwłaszcza słabość rynku kapitałowego, czyli finansowania poprzez giełdę.
Przemysł
Trwają intensywne przygotowania do polskiej misji na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Siedem eksperymentów jest już w trakcie budowy
Wykorzystanie sztucznej inteligencji w kosmosie, wpływ długotrwałego pobytu w kosmosie na zdrowie psychiczne, ale też na układ odpornościowy – to niektóre z obszarów eksperymentów, które zostaną przeprowadzone w warunkach mikrograwitacji podczas pierwszej polskiej misji na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. W ubiegłym tygodniu Europejska Agencja Kosmiczna podpisała siedem kontraktów na ich realizację z polskimi instytucjami i firmami. – Ta lista będzie się wydłużać i mam nadzieję, że wszystkie wybrane 18 projektów poleci na stację kosmiczną – mówi Sławosz Uznański, astronauta, który będzie przeprowadzać te eksperymenty na orbicie.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.