Komunikaty PR

Kompost z Eko Doliny – dobra praktyka „zero waste”

2024-04-11  |  15:30
Biuro prasowe
Kontakt
Alina Geniusz-Siuchnińska
Inntu

ul. Traugutta 115C
80-226 Gdańsk
alina.geniusz|inntu.pl| |alina.geniusz|inntu.pl
531 150 022
www.inntu.pl

Mieszkańcy Gdyni i okolic chętnie korzystają z naturalnego nawozu, wytwarzanego z bioodpadów w Eko Dolinie. Każdego roku spółka sprzedaje od 8 do 11 tysięcy ton kompostu. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, gminy z roku na rok muszą zwiększać poziom ponownego użycia i recyklingu odpadów komunalnych. Jednym ze sposobów na spełnienie tych wymagań jest produkcja kompostu.

Kompost, który produkuje Eko Dolina, ma wiele zastosowań - od zakładania trawników, przez uprawę roślin ozdobnych, aż po prace wykończeniowe inwestycji budowlanych czy nawet nawożenie pól i rekultywację gleb. Jest on bogatym źródłem materii organicznej. Dzięki odpowiednim składnikom pokarmowym poprawia właściwości fizyczne i chemiczne gleby, wpływając korzystnie na wzrost, plonowanie, jak również kondycję roślin.

Nawóz powstający w Eko Dolinie podlega systematycznym badaniom wykonywanym w akredytowanych laboratoriach, które potwierdzają jego jakość. Udowodniono, że jest bezpieczny dla ludzi i środowiska. Nie zawiera on metali ciężkich czy pasożytów.

Wytwarzamy w 100% naturalny nawóz o bogatym składzie, bez dodatków chemicznych i konserwujących - mówi Marcin Paszkiewicz, rzecznik prasowy Eko Doliny. - Każdego roku sprzedajemy cały wyprodukowany przez nas kompost.

Tona kompostu kosztuje w Eko Dolinie 30,00 zł netto, podczas gdy ceny rynkowe wahają się pomiędzy 65 a 100 zł netto za tonę. Kompost można kupić na terenie zakładu od poniedziałku do piątku, w godzinach 7-17.00. Jego transport trzeba zorganizować we własnym zakresie.

 

Skuteczna segregacja to mniej odpadów, a więcej kompostu dla mieszkańców

W przeciwieństwie do nawozów sztucznych, które są wytwarzane syntetycznie lub uzyskiwane na drodze przemysłowego przetwarzania surowców mineralnych, kompost jest naturalnym nawozem organicznym powstającym z bioodpadów. Wspólne działania, czyli skuteczna segregacja odpadów prowadzona przez mieszkańców i kompostowanie ich przez Eko Dolinę, ograniczają powstawanie odpadów, dając im drugie życie.

Już od wielu lat prowadzimy działania edukacyjne mające na celu poprawę jakości selektywnie zbieranych odpadów przez naszych mieszkańców – podkreśla Marcin Paszkiewicz, rzecznik prasowy Eko Doliny. – Propagujemy także szeroko ideę „zero waste”, czyli ochronę wszystkich zasobów poprzez odpowiedzialną produkcję, świadomą konsumpcję, ponowne wykorzystanie produktów, opakowań i materiałów bez zanieczyszczania środowiska.

Mieszkańcy zbierają selektywnie dwa rodzaje bioodpadów: odpady zielone (trawa, liście, gałęzie) oraz odpady kuchenne. Eko Dolina z dostarczanych „bio” odpadów wytwarza dwa rodzaje naturalnego nawozu.

 

Jak powstaje naturalny nawóz?

Dostarczane do zakładu odpady zielone i kuchenne trafiają do różnych obiektów. Odpady zielone, czyli biomasa (trawa, liście, gałęzie, trociny itp.) są poddawane procesowi kompostowania w kompostowni pryzmowej zewnętrznej, a selektywnie zebrane odpady kuchenne kierowane są do kompostowni zlokalizowanej w hali.  

Z dwóch frakcji powstają dwa rodzaje kompostu. W procesie kompostowania odpadów kuchennych ulegających biodegradacji wytwarzany jest produkt ED 3000. Z kompostowania biomasy, powstaje produkt ED2000.

Kompostowany materiał jest mieszany i napowietrzany. W trakcie procesu następuje samoczynny wzrost temperatury powodujący higienizację kompostu, czyli wyeliminowanie mikroorganizmów chorobotwórczych. Dzięki naturalnym procesom powstaje gotowy kompost. Produkt po przesianiu może być użyty jako organiczny nawóz.

 

Wymagania dotyczące recyklingu są coraz większe

Zgodnie z obowiązującymi przepisami ustawy z dnia 17 grudnia 2020 r. o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2020 r. poz. 2361), gminy są zobowiązane zwiększać z roku na rok poziom ponownego użycia i recyklingu odpadów komunalnych. W tym roku poziom odzysku wynosi 45%. W 2025 roku co najmniej 55% odpadów komunalnych powinno być poddawane recyklingowi.

Przetwarzanie odpadów kuchennych i zielonych w naturalny nawóz organiczny nie tylko zwiększa poziom recyklingu, lecz także zmniejsza ilość odpadów składowanych bez możliwości dalszego ich wykorzystania.

W planach inwestycyjnych Eko Doliny jest budowa instalacji do przetwarzania bioodpadów w procesie suchej fermentacji oraz kompostowni tunelowej. Wszystkie prace związane z fermentacją będą odbywać się pod dachem, w zamkniętej hali.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Ochrona środowiska Aktywiści spytają urzędników czy ich miasta są gotowe na zabójcze fale upałów. Biuro prasowe
2024-05-19 | 16:30

Aktywiści spytają urzędników czy ich miasta są gotowe na zabójcze fale upałów.

Przyspieszenie zmiany klimatu zwiększyło szanse na wystąpienie  fal upałów zagrażających życiu Polaków. Aktywiści klimatyczni skierowali do Urzędu Miasta Wrocławia
Ochrona środowiska Znana firma wsparła sprzątanie Sądecczyzny – zebrano 60 tys. litrów śmieci
2024-05-17 | 12:36

Znana firma wsparła sprzątanie Sądecczyzny – zebrano 60 tys. litrów śmieci

Zakończyła się kolejna, już druga edycja akcji #Sprzątamy Dla Sądecczyzny. Jak informuje organizator – Fundacja Horyzont 360, takie inicjatywy są wyjątkowo potrzebne: ponad 7100
Ochrona środowiska Najpierw dialog społeczny, teraz Lokalny Raport Wpływu
2024-05-15 | 10:00

Najpierw dialog społeczny, teraz Lokalny Raport Wpływu

Browar Okocim opublikował pierwszy Lokalny Raport Wpływu za 2023 rok. Raport adresuje wnioski ze zrealizowanego dialogu społecznego i w nowatorski sposób  podsumowuje działania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Forum Sektora Kosmicznego 4 czerwca 2024

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media i PR

Komunikacja celów środowiskowych w centrum zainteresowania biznesu. Takich informacji coraz częściej szukają konsumenci

Z roku na rok coraz więcej firm kładzie nacisk na kwestie zrównoważonego rozwoju. Trend ten lata temu rozpoczęły przedsiębiorstwa świadome swojego wpływu na środowisko naturalne, klimat i lokalne społeczności, w których funkcjonują. Obecnie coraz częściej katalizatorem napędzającym tego typu działania są wymagania konsumentów, którzy oczekują od firm takiej odpowiedzialności, a także coraz większa presja regulacyjna ze strony UE. Z każdym rokiem przybywa deklaracji biznesu dotyczących ograniczania emisji, dążenia do neutralności klimatycznej i nowych, prośrodowiskowych inicjatyw. – Teraz cała sztuka w tym, żeby te działania dobrze komunikować – mówi Aleksandra Majda, ekspertka ESG Impact Network i Agencji Go Green.

Bankowość

Przewodniczący KNF: Niepokoi nas ograniczone zainteresowanie przedsiębiorców inwestycjami. To wpływa na niski popyt na kredyty inwestycyjne

W I kwartale 2024 roku banki poprawiły wyniki, mimo że bazą porównawczą jest znakomity dla nich 2023 rok. Mają więc możliwości udzielania kredytów firmom na rozwój. Problemem jest jednak wstrzemięźliwa postawa samych przedsiębiorstw w zaciąganiu pożyczek inwestycyjnych oraz poszukiwaniu innych źródeł finansowania inwestycji. Bolączką polskiego rynku jest zwłaszcza słabość rynku kapitałowego, czyli finansowania poprzez giełdę.

Przemysł

Trwają intensywne przygotowania do polskiej misji na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Siedem eksperymentów jest już w trakcie budowy

Wykorzystanie sztucznej inteligencji w kosmosie, wpływ długotrwałego pobytu w kosmosie na zdrowie psychiczne, ale też na układ odpornościowy – to niektóre z obszarów eksperymentów, które zostaną przeprowadzone w warunkach mikrograwitacji podczas pierwszej polskiej misji na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. W ubiegłym tygodniu Europejska Agencja Kosmiczna podpisała siedem kontraktów na ich realizację z polskimi instytucjami i firmami. – Ta lista będzie się wydłużać i mam nadzieję, że wszystkie wybrane 18 projektów poleci na stację kosmiczną – mówi Sławosz Uznański, astronauta, który będzie przeprowadzać te eksperymenty na orbicie.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.